Stellantis Rally Cup Gino Bux houdt het in de Omloop van Vlaanderen spannend tot het eind

De Omloop van Vlaanderen, op de kalender de vervanger van de TAC Rally, zorgde afgelopen weekend voor een populair kader voor de tweede manche van de Stellantis Rally Cup Belux. En hoewel Gino Bux zich op het gladde asfalt in en rond Roeselare regelmatig de snelste toonde, zorgden enkele incidenten er voor dat de concurrentie – en dan in de eerste plaats Charles Munster – de druk hoog kon houden.

Al in de eerste chronorit van de Omloop van Vlaanderen werd de toon gezet: Gino Bux en Steven Spittaels namen met hun Peugeot 208 Rally4 meteen de leiding in handen, voor de Opel Corsa Rally4 van Charles Munster en Loris Pascaud, en de Peugeot 208 Rally4 van Thibaud Mazuin en Kevin Fernandez. Een hiërarchie die achteraf werd bevestigd… al bleef de uiteindelijke afloop tot het eind onzeker!
 
“We hebben onszelf duidelijk wat schrik bezorgd”, stelde Gino Bux op het podium in Roeselare. “Vrijdag, bij de eerste passage op de Zoning, hadden we een klein technisch probleem dat ons een dertigtal seconden kostte. Gelukkig viel alles nadien opnieuw in zijn plooi en konden we de eerste wedstrijddag afsluiten met 37 seconden voorsprong op Charles Munster. Zaterdag, bij de laatste lus en nadat we al een reeks snelste tijden hadden neergezet, maakten we een foutje bij het inklokken en dat leverde ons een minuut straftijd op! Dat betekende dat onze voorsprong op Charles met nog twee chronoritten te gaan terugviel naar twintig seconden. In de laatste proef, de Powerstage, hebben we ons dan nog eens extra kwaad gemaakt, om ons overwicht uiteindelijk toch met een overwinning af te sluiten!”

Na hun zege in de South Belgian Rally in Vresse-sur-Semois deden Charles Munster en Loris Pascaud op de Vlaamse rallywegen opnieuw een goede zaak. “In de aanvangsfase van de wedstrijd moesten we op zoek naar de ideale afstellingen”, legde Charles uit. “Het asfalt rond Roeselare ligt er echt heel glad bij, wat het niet makkelijker maakt. Zaterdag beschikten we over de goede set-up, wat ons meteen wat meer vertrouwen bezorgde en dat vertaalde zich dan ook in steeds betere tijden. Dit kampioenschap is goed begonnen, maar de weg naar de titel is nog lang.”
 
Door die eerste ereplaats behoudt Charles Munster uiteraard de leiding in de tussenstand van de Stellantis Rally Cup Belux. 
 
Ook de strijd voor de derde podiumplaats bleek spannend. Na de zeven chronoritten op vrijdag hadden Fred Caprasse en Frédéric Jacquemin slechts 2,5 seconden voorsprong op Thibaud Mazuin en Kevin Fernandez! Al in de eerste zaterdagproef nam Mazuin de derde plaats over, maar hij wist Caprasse nooit definitief terug te slaan. Na de 19de en laatste chronorit van de Omloop van Vlaanderen werden de twee slechts door 8,3 seconden gescheiden.
 
“We zijn tevreden over de progressie die we in deze wedstrijd hebben geboekt”, stelde Thibaud Mazuin. “De strijd was adembenemend en dit podium doet ons heel veel plezier. Dat belooft voor de rest van het seizoen.” Fred Caprasse treurde dan weer over weer wat tijdsverlies links en rechts. “Dit is niet het verhoopte resultaat, maar het belangrijkste is dat de strijd heel spannend was. We hebben heel wat geleerd dit weekend, en dat zal ons in de toekomst zeker van pas komen.”

Even wisten ze zich te mengen in de strijd om het podium, maar Jonas Dewilde en Ward Hanssens maakten een klein foutje waardoor ze in Roeselare beslag legden op een vijfde plaats in de Stellantis Rally Cup Belux. Voor de volgende wedstrijden azen ze dan ook op revanche.

“Met vijf wagens aan de start én aan de finish, kunnen we enkel tevreden zijn met het verloop van deze tweede manche”, analyseert Davie Meert, coördinator van de Stellantis Rally Cup Belux. “Het parcours van de Omloop van Vlaanderen was heel verschillend van dat van Vresse-sur-Semois, en dat was heel belangrijk voor ons. En over de twee wedstrijddagen hebben onze deelnemers heel wat kilometers kunnen afleggen. De problemen met de aandrijfas waarmee we tijdens de eerste wedstrijd werden geconfronteerd waren helemaal opgelost, want in Roeselare was daar geen spoor meer van. Dat is een goed teken voor de toekomst. Na Munster is Bux de tweede verschillende winnaar in twee wedstrijden, en dat is een teken dat de strijd tijdens het vervolg van het seizoen heel intens zal zijn. We kijken er al naar uit.”

De volgende manche van de Stellantis Rally Cup Belux wordt half oktober in en rond Bocholt afgewerkt. En dit keer ook met chronoritten… op onverhard! Nog maar eens het bewijs dat de competitie voor de Peugeot 208 en Opel Corsa Rally4 zowel gevarieerd als hoogstaand is.

Stand van de Stellantis Rally Cup Belux na de Omloop van Vlaanderen : 

  1. Charles Munster (47ptn)
  2. Fred Caprasse (33 ptn)
  3. Thibaud Mazuin (32 ptn)
  4. Gino Bux (30 ptn)
  5. Jonas Dewilde (11 ptn)
  6. Hugo Arrelano (0 ptn) 

Info: Davie Meert (+32 475 82 82 68 / rallycup@poleposition.lu) en Alain Georges (+32 477 51 83 67 / ag@dgsport.eu).  

Partenaires

Rechercher dans les news

Fermer Zoomer