Stellantis Rally Cup Griebel na secondenstrijd winnaar van Rallye Lëtzebuerg !

Zij die nog hun twijfels hadden over het niveau van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux 2022 zijn nu helemaal overtuigd: met rijders die om elke seconde streden en twee teams die vorige zaterdag in de algemene top 5 van de Rallye Lëtzebuerg finishten, zorgde de Cup van de Peugeot 208 en Opel Corsa Rally4 in het Groot Hertogdom voor een groot deel van het spektakel!

De eerste winnaars van het seizoen 2022, de Duitser Marijan Griebel (Peugeot) en de Oostenrijker Julian Wagner (Opel) toonden zich in het negen wagens sterke peloton van de Stellantis Motorsport Rally Cup opnieuw de besten. Wagner was eerder al indrukwekkend in de Sezoensrally, maar in Luxemburg was het Griebel die het voortouw nam, met acht scratches op twaalf chronoritten. Wagner nam wel de vier andere snelste tijden voor zijn rekening.

En toch was het verschil tussen de 208 Rally4 van de Duitser en de Opel Rally4 van de Oostenrijker aan het eind slechts… 4,5 seconde! Marijan Griebel haalde het in de eindspurt en deed met nog twee wedstrijden te gaan ook een uitstekende zaak voor het kampioenschap. Maar reken er maar op dat Julian Wagner het hem nog danig lastig zal maken!

In het spoor van het leidende duo was de strijd minstens even intens. Daarom was het des te jammer dat Luxemburger Charles Munster (Opel) door pech in de slotfase naast het derde podiumtrapje greep. Aan het slot van de laatste proef begon de Corsa Rally4 op door een andere wagen achtergelaten olie te schuiven, en de wagen belandde in de berm. Over en uit, meteen. Weg waren de podiumambities van Charles Munster en Louis Louka, die net zoals Thibaud Mazuin (Peugeot, naast de baan in de eerste proef) en Didier Bosseloir (Peugeot, voortrein opengehaald in de tweede KP) niet het einde haalden.

Uiteindelijk waren het Fred Caprasse (Peugeot) en de prestigieuze nieuwkomer Sébastien Bedoret (Opel) die in het spoor van de leiders de degens kruisten. En hoewel ex-Rally2-rijder Bedoret lange tijd de rijder uit de provincie Luxemburg onder de knoet hield, gaf Caprasse nooit de strijd op. In KP10, die van Schilling, wist hij uiteindelijk Bedoret nog te passeren, om uiteindelijk het derde podiumtrapje te claimen… met 0,9 seconde verschil! Fascinerend. Hun respectieve Leeuwtje en Blitzje legden uiteindelijk ook beslag op een achtste en negende plaats algemeen.

Hoewel Jonas Dewilde (Peugeot) aanvankelijk als vijfde werd geklasseerd, wist Harry Bouillon (Peugeot) de wedstrijdleiding er van te overtuigen dat hij in de slotproef door de schuiver van Charles Munster was gehinderd. Zo kreeg de Luikenaar een forfaittijd toegekend, waardoor hij in de ‘Stellantis’ in de top 5 finishte, met 2,1 seconde verschil!

U hebt het begrepen, op alle niveaus werd de strijd door seconden, zelfs tienden van een seconde beslecht. Adembenemend, kortom.

“Vandaar dat we er ook zoveel belang aan hechten om een sportieve gelijkheid te behouden”, stelt Davie Meert, coördinator van de Stellantis Motorsport Rally Cup 2022. “In samenwerking met de RACB worden er regelmatig technische controles uitgevoerd, voor én na de wedstrijden. In Luxemburg werden de wagens van Griebel, Wagner en Dewilde na de finish nog eens gecheckt, en alle drie bleken ze conform. Het zijn dus de rijders en de corijders die het verschil maken, en dat verschil bleek zaterdag in Luxemburg heel klein…”

Na de eerste drie wedstrijden voor de Stellantis Motorsport Rally Cup 2022 leidt Marijan Griebel met een score van 68 punten, tegenover 43 voor Wagner, 33 voor Caprasse, 31 voor Dewilde – beste Junior –  24 voor Mazuin en 20 voor Bouillon.

Niets is echter beslist, want de laatste twee wedstrijden – de Omloop van Vlaanderen begin september en de Spa Rally begin december – worden over twee dagen afgewerkt. Dat betekent dat er, volgens de regels van het Belgian Rally Championship, ook een Powerstage zal worden afgewerkt, waarin telkens vijf extra punten te verdienen zijn. En als kers op de taart wordt het puntenbarema voor de finale in Spa eenvoudigweg… verdubbeld. Spannend!

Partenaires

Rechercher dans les news

Fermer Zoomer