Stellantis Rally Cup Veni, vidi, vici voor de Oostenrijker Julian Wagner !

Er kan geen twijfel over bestaan: het niveau van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux 2022 ligt hoog! Heel hoog zelfs… Tijdens de South Belgian Rally bleek de Duitser Marijan Griebel een mooie waardemeter voor de rijders uit de Lage Landen. Afgelopen weekend, tijdens de Sezoensrally, was het de in extremis ingeschreven Oostenrijker Julian Wagner die iedereen achter zich liet. De toon is gezet…

Sommige rijders bleven afwezig in Bocholt: Fred Caprasse was actief op circuit, Harry Bouillon vierde het communiefeest van zijn dochter en Maxim Decock was nog herstellende van zijn crash tijdens de Rallye de Wallonie. Maar binnen de rangen van de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux was men maar wat blij met de late inschrijving van een zekere Julian Wagner, een Oostenrijker die nog van zich zou laten horen…

“Het oorspronkelijke plan was dat Julian Wagner dit seizoen in eigen land zou rijden, maar door gebrek aan concurrentie ging hij op zoek naar een nieuwe uitdaging”, aldus Davie Meert, de coördinator van het kampioenschap voorbehouden voor Opel Corsa en Peugeot 208 Rally4. “Hij vroeg wat info over de Belux-competitie… en besloot dan maar om de rest van het seizoen bij ons af te werken! Julian is er 27, en heeft de reputatie een hele snelle rijder te zijn. En dat konden we al snel bevestigen…”

Wagner was in het gezelschap van corijder Hanna Ostlender, twee mecaniciens en met de Corsa Rally4 op een aanhangwagen richting Bocholt getrokken en maakte al van bij de eerste chronorit indruk: hij bleek sneller dan Marijan Griebel (Peugeot 208 Rally4), Charles Munster en alle anderen! En hoewel hij in KP3 een handvol seconden verloor door het laaghangende stof boven het Limburgse onverhard, gaf Wagner voor het overige weinig toe en domineerde hij de volledige dag. Uiteindelijk had hij 55,7 seconden voorsprong op Marijan Griebel en Tobias Braun. De Duitser verbaasde zich niet over de snelheid van zijn Oostenrijkse collega, en dat belooft een paar interessante duels tijdens het vervolg van het seizoen. En met een Oostenrijker en een Duitser helemaal bovenaan de tussenstand is de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux internationaler en hoogstaander dan ooit!

Hoewel ze zich meer dan eens konden mengen in het duel tussen Wagner en Griebel begingen Charles Munster en Loris Pascaud (Opel Corsa Rally4) op de Noord-Limburgse klassementsproeven ook een aantal foutjes, die dan op hun beurt wat technische problemen veroorzaakten. Door in de laatste proef van de baan te gaan bleef de BMA-rijder ook helemaal met lege handen achter, maar uitgesteld is niet verloren.

De meest aangename verrassing van de tweede manche van 2022 mag op naam van Jonas Dewilde en Jeffrey Vandenbussche (Peugeot 208 Rally4) worden geschreven. Het duo gaf blijk van een ontzettend grote progressiemarge. Meer dan eens wisten ze in de buurt van de tijden van Marijan Griebel te komen, en dat belooft voor de toekomst. Dewilde legde in Bocholt uiteindelijk ook beslag op de derde podiumplaats in de Stellantis Cup, een uitstekend resultaat dat smaakt naar meer. Bovendien bleek hij in het BRC ook de beste Junior-rijder.

Ook Thibaud Mazuin en Kevin Fernandez (Peugeot 208 Rally4) hadden hun zinnen op een podiumplaats, maar ze verloren wat tijd met technische problemen en de gevolgen daarvan. Het duo moest zich in Bocholt tevreden stellen met een vierde plaats, maar het tempo is er duidelijk wel.

Didier Bosseloir en Stéphane Creffier (Peugeot 208 Rally4) reden hun eigen wedstrijd, zonder veel te kijken naar de tijden die door de tenoren werden neergezet. Dat leverde hen een degelijke top 5 plaats op. Bosseloir geeft trouwens toe dat het seizoen 2022 een voorbereiding is op… de komst van zijn zoon in de Stellantis Motorsport Rally Cup Belux 2023! Dat zit snor voor de toekomst.

Wat de Nederlanders Paul Souman en Arjen Allons (Peugeot 208 Rally4) betreft, die gaven toe dat ze op de soms ontzagwekkende proeven van de Sezoensrally niet altijd over het nodige vertrouwen beschikten. Dat betekent dat voor hen het leerproces verder gaat, in een steeds competitievere, en dus extra leerrijke, context.

Na afloop van de tweede manche van het seizoen 2022 leidt Marijan Griebel met 43 punten nog steeds de dans, voor Julian Wagner (25 ptn). Thibaud Mazuin (24 ptn) en Jonas Dewilde (23 ptn) zijn voorlopig de beste ‘Belux’-rijders, voor Fred Caprasse (18 ptn), Didier Bosseloir (16 ptn), Charles Munster (15 ptn), Paul Souman (12 ptn), Harry Bouillon (10 ptn) en Maxim Decock (2 ptn). 

De volgende manche wordt op 8 en 9 juli in het Groothertogdom Luxemburg afgewerkt.

Partenaires

Rechercher dans les news

Fermer Zoomer